Aktiviteter

Birka – världsarv

Från Södertälje kan du ta båten till Birka på Björkö i Mälaren. Den var själva knutpunkten i den rika Mälardalen under vikingatiden. Staden anlades på 700-talet och blev en viktig handelsplats liksom en internationell hamn för besökare från när och fjärran. Birka var Sveriges första egentliga stad med omkring 700 invånare under sin storhetstid. Birka är med på Unescos världsarvslista.

Birka


Om Södertälje – södertälje stad

Tvetagårdens vandrarhem ligger ca 4 km från Södertälje centrum.  Vid centrum finns Nordens största sluss som förbinder Mälaren och Saltsjön.  I stadens centrala delar finner du bl.a. de populära besöksmålen Tom Tits, Sydpoolen och Torekällberget, vackra promenadstråk, varuhus och gågator fulla med butiker av olika slag.
Staden har ett mycket rikt kulturutbud med både konsthall, bibliotek och teatrar.

Södertälje


Om äventyrsbadet Sydpoolen

Ca 5 km från Tvetagårdens vandrarhem ligger badparadiset Sydpoolen. Människor från vida omkring åker dit för att bada i äventyrsbadet, hoppa i hopptornet och kanske en tur i värsting rutschbanan eller bada i vågmaskinen. Där finns också en fin relaxavdelning,  spaavdelning, gym och en restaurang för den hungrige.

Sydpoolen


Ångfartyget Ejdern Anno 1880

I Södertälje finns något alldeles unikt… Världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med originalmaskin är Ejdern av Södertälje. Hon byggdes 1880 i Göteborg.  De flesta turer går till vikingastaden Birka men Ejdern går också till Drottningholm och Stockholm.

Ångfartyget Ejdern


Antroposofisk verksamhet i Ytterjärna

Det finns en antroposofisk oas ca 15 km från Tvetagården. Där finns ett vackert Kulturhus med en stor scen som många celebriteter gästat. Vidarkliniken, Nordens enda sjukhus med antroposofisk inriktning, caféer, restauranger, butiker, skolor och en mängd andra verksamheter.

Antroposofi


Tom Tits Experiment

Ca 4 km från Tvetagården ligger Tom Tits Experiment. Det är en upplevelse för alla åldrar, vuxna och barn. Här finns 600 olika upplevelser som gör att ditt besök blir en heldagsutflykt i högt tempo. För att experimentera behövs inga förkunskaper. Du tittar, provar, känner, åker, studsar och balanserar helt i din egen takt och efter egen vilja.

För skolresan och klassresan till  Södertälje  erbjuder Tvetagårdens vandrarhem och Tom Tits Experiment ett samarbete med boende, inträde och massor av annat kul. Se  mer på vår och Tom Tits hemsida.

Tom Tits


Torekällberget – Södertäljes Skansen

På Torekällberget kliver du rakt in i den sörmländska historien. Upplev livet i staden Södertälje och på landet runt omkring för mer än hundra år sedan.

Här finns stadskvarter med torg, hantverkshus, handelsgårdar, bostäder, bondgård och torp, trädgårdar, odlingar och djur. I stadskvarteren finns också hantverkare, affärer, kaféer och värdshus och stadsmuseet med historiska utställningar.

Torekällberget


Tullgarns Slott

Tullgarn 3 mil från Tvetagården skänker besökaren lisa till kropp och själ. Beskåda hertigens inredningar, som tillhör vårt lands förnämsta. Vila en stund på borggården och känn friskheten från havet. Ta en kopp kaffe i stallet eller Orangeriet. Eller packa upp picknickkorgen vid någon av dammarna.

Tullgarn slott på Wikipedia


Gripsholms Slott

Det är ca 35 kilometer mellan Tvetagården och Gripsholmsslott. På slottet finns en enastående samling möbler och konsthantverk från fyra århundraden. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Slottets mest berömda 1500-talsgemak är Hertig Karls kammare som är en av landets mest välbevarade interiörer från denna epok.

Gripsholm Slott på Wikipedia


Taxinge Näsby Slott med slottscafé

2,5 mil från Tvetagårdens vandrarhem ligger Taxinge slott. För turisten är slottet mest känt för sin gigantiska och prisbelönta kakbuffé och sin välbesökta julmarknad. Där finns också en fin badstrand, en slottsbod och ett antal vackra parker som man kan besöka.

Taxinge slott


Kallfors golfklubb

Ca 3 km från Tvetagården ligger Kallfors golfbana.  Anläggningen erbjuder 27 hål, en 18-hålsbana och en 9-hålsbana. Banorna har en mycket bred skött gräsyta och som dessutom breddats ut med ett 20-tal meter i skogen för att skapa parkkaraktären och för att spelaren ska hitta sin boll snabbt.

Kallfors golfklubb
Golfbanor i närheten


Salems Golfklubb

Det är ca 1,5 mil till Salems golfklubb. Klubben har två banor. Båda banorna har blandade hål av park- och skogskaraktär. Salemsbanan (18-hål) är ganska lång och har många hinder och är en riktig utmaning för såväl nybörjare som mer etablerade golfare. 9-hålsbanan som kallas för Högantorpsbanan är en fullängdsbana men har färre bunkrar vilket bidrar till att den upplevs något enklare att spela för nybörjare och medelgolfare.

Salems golfklubb
Golfbanor i närheten


Lådbilslandet

Här kör du bil på riktigt i en uppbyggd miniatyrstad där kyrkan står mitt i byn och med vägar som slingrar sig genom landskapet. Passar bäst mellan 2-10 år.

Lådbilslandet


Sörmlandsleden och Måsnareleden

Tvetagårdens vandrarhem ligger mellan etapp 9 och 10 på Sörmlandsleden. Det är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder. Du möter en vildmarksliknande natur, kulturbygder och går förbi historiska minnesmärken. Ca 100 mil och 100 etapper slingrar sig genom landskapet Sörmland.

Sörmlandleden

Runt huset går även Måsnareleden

BroschyrTäljeleden och Måsnareleden


Stockholms Skärmflygskola

Här i Tvetaberg har Stockholms skärmflygskola ett flygfält. Utan förkunskaper kan du pröva på att flyga tandem eller gå en utbildning till skärmflygare.

Stockholms Skärmflygskola


Telge paintball

Inte långt från Tvetagården i Almnäs ligger en av Stockholms största och mest besökta paintballparker. De erbjuder den senaste utrustningen, bra banor, kunnig personal som lyssnar på er och era önskemål.

Telge paintball


Fiske Södertälje amatörfiskeklubb

Tvetagårdens vandrarhem ligger bredvid sjön Måsnaren. Vi säljer fiskekort för Södertälje amatörfiskeklubbs räkning. I Måsnaren finns abborre, gädda, gös och vitfisk. Kring hela sjön finns goda möjligheter att fiska från land.

Södertäljes amatörfiskeklubb


Skogspromenad

Vid Tvetagården börjar Södertäljes mest välskötta spårsystem. Du kan välja på spår mellan 1,5-10 km långa.  Det finns också gott om stigar att gå på eller varför inte promenera en bit längs Sörmlandsleden som passserar. På andra sidan sjön löper en vacker stig med träd som fällts av sjöns bäver. Kanske något för en safari en kväll?
Karta över Måsnaren (.pdf)


Grilla

Vill du grilla så kan vi på Tvetagårdens vandrarhem låna dig en grill. Vi har en stor trädgård och gott om bord ute som ni kan och äta vid. Eller varför inte gå 100 meter ner till sjön och sätta sig vid den fina grillplatsen på Måsnarens strand.


Bada

Från Tvetagårdens vandrarhem är det 100 meter ner till Måsnarens strand. Där finns det en brygga man kan bada ifrån. En officiell badstrand finns det ca 2 km längre bort efter sjön. Sjön är inte så stor därför brukar det vara varmt i vattnet ganska tidigt på säsongen.


Gräsytor för lek och spel

Vi har nästan 5000 kvadratmeters tomt på Tvetagårdens vandrarhem. Sånär som på några bord och en gungställning så är det gräsytor där man kan dansa runt stång, leka något eller spela krocket och kubb.


Elljusspår

Vid Tvetagården ligger Tveta friluftsgård där Södertäljes mest välskötta spårsystem börjar. Du kan välja på spår mellan 1,5-10 km långa flera med elljus  Det finns också gott om stigar att gå på eller varför inte promenera en bit längs Sörmlandsleden som passerar. Vintertid spåras även längåkningsspår.

Dessutom finns det ett helt nybyggt utegym vid starten.
Karta över Måsnaren (.pdf)


Ridning

Basta Basjkir erbjuder  turridning, ridläger och miniläger. Basjkiren är en stark och tålig häst med ett jämnt och lugnt temperament. Det har även visat sig att många allergiker kan umgås med Basjkirer utan att få allergiska reaktioner.

Basta Basjkir


Gokart

Stockholms största gokartbana ligger i Tuvängen i Södertäljes utkant.  Dit kan den äventyrslystne åka och testa ”de vassaste bilarna i Sverige”.

Speedgokart